Sluta snarka naturligt

Låt inte dina snarkningar förstöra en god natts sömn eller kanske viktigast, ett bra förhållande. Lär dig förstå vad som orsakar snarkningar, hur du kan få någon att sluta snarka eller dig själv. Förhoppningsvis blir även din sömn betydligt bättre. Vad är en snarkning? Nästan alla snarkar då och då, och det är vanligtvis inte […]

Så slutar du snarka

Låt inte dina snarkningar förstöra en god natts sömn eller kanske viktigast, ett bra förhållande. Lär dig förstå vad som orsakar snarkningar, hur du kan få någon att sluta snarka eller dig själv. Förhoppningsvis blir även din sömn betydligt bättre.

Så slutar du snarka

Vad är en snarkning?

Nästan alla snarkar då och då, och det är vanligtvis inte något att oroa sig för. En snarkning uppstår när du inte kan andas fritt genom näsan och halsen. Det får de vävnaderna att vibrera, vilket ger det bekanta ljudet av en snarkning. Människor som snarkar har ofta för mycket hals- och näsvävnad som gör de mer benägna att vibrera. Tungans position kan också vara i vägen och orsakar då snarkningar.

Om du är en person som snarkar regelbundet på nätterna, kan du nästan räkna med att det stör kvaliteten på din sömn. I slutändan leder det till trötthet, lättare humörsvängningar och andra hälsoproblem. Har du dessutom en sambo som vaknar på grund av dina snarkningar kan det bidra till problem i relationen. Låt därför inte separata sovrum vara den enda lösningen när det finns många effektiva behandlingar som hjälper både dig och din sambo att sova bättre.

Därför snarkar du

Eftersom alla snarkar av olika anledningar är det viktigt att förstå orsakerna bakom snarkningen. När du verkligen förstår varför just du eller din partner snarkar så kan ni hitta rätt lösning på problemet och äntligen få en lugnare och djupare sömn.

Vanliga orsaker

När du du blir äldre blir även din hals smalare och muskulaturen i halsen minskar, det är inget som går att påverka utan är helt normalt när man åldras. Däremot kan andra sovrutiner eller halsövningar förhindra att du snarkar.

Överviktiga har lättare för att snarka eftersom de ofta har mer fett runt halsen. Att träna och gå ner i vikt kan vara allt som krävs för att få slut på snarkningarna.

Män har smalare luftvägar än kvinnor och är mer benägna att snarka. En smal hals, en gomspalt, förstorade adenoider och andra fysiska egenskaper som bidrar till att du snarkar, är också ärftliga. Vissa saker går inte alltid att ändra, men det du kan ändra är dina vanor och rutiner.

Näs- och bihåleproblem. Blockerade luftvägar eller täppt näsa gör andningen svårare och skapar ett vakuum i halsen, vilket leder till att du snarkar.

Alkoholintag, rökning och vissa lugnande mediciner kan öka muskelavslappningen vilket leder till att du snarkar oftare.

Den position som du sover i kan påverka din andning. Att sova platt på rygg gör att köttet i halsen slappnar av och blockerar luftvägarna. Prova att ändra din den position du sover i, det kan hjälpa.

Så får du någon annan att sluta snarka

Du älskar allt med din sambo, förutom att de snarkar så förbaskat. Det är tyvärr ett vanligt problem i många förhållanden men till slut når man en bristningsgräns, oavsett hur tålmodig du än är. Ta diskussionen efter en natt när du är utvilad eftersom det kan vara känsligt för er båda. Många känner sig även generade över att de snarkar och vissa blir defensiva. Glöm inte, det är snarkningarna som är problemet och inte din partner.

Planera noggrant när du ska ta ditt samtal med din partner, det är smart att undvika diskussioner mitt i natten eller tidigt på morgonen. Då finns risken att båda känner sig utmattade och irriterade efter en natt med dålig sömn.

Snarkningar är inte med flit och det är lätt som en partner att känna sig som ett offer, eftersom det är du som förlorar din sömn.

Låt inte den dåliga sömnen låta dig bli bitter, utan se till att prata ut om snarkningarna så snabbt som möjligt.

Tycker du att det är jobbigt att prata om din partners snarkningar, använd humor för att lyfta problemet. Ett skratt kan enkelt lätta på eventuella spänningar, men se till att det inte blir allt för retsamt.