Sömnapné – Symtom, orsaker, behandlingar

Högljudda snarkningar som gör att du förblir trött och sömnig hela dagen, kan vara ett tecken på sömnapné. Det är en vanlig men allvarlig sömnstörning som påverkar andningen. Vad är sömnapné? Sömnapné är en sömnstörning där din andning avbryts upprepade gånger under sömnen. Andningspauserna varar vanligtvis mellan 10 – 20 sekunder och kan inträffa från […]

Sömnapné - Symtom, orsaker, behandlingar

Högljudda snarkningar som gör att du förblir trött och sömnig hela dagen, kan vara ett tecken på sömnapné. Det är en vanlig men allvarlig sömnstörning som påverkar andningen.

Sömnapné - Symtom, orsaker, behandlingar

Vad är sömnapné?

Sömnapné är en sömnstörning där din andning avbryts upprepade gånger under sömnen. Andningspauserna varar vanligtvis mellan 10 – 20 sekunder och kan inträffa från fem till över hundra gånger per timme.

När du lider av sömnapne när du sover, så får bristen på syre dig att vakna. Vanligtvis är vaknar du och somnar om direkt, så kort och ofta att du inte kommer ihåg det dagen efter. Sömnstörningen gör att du får mindre djupsömn och mestadels av tiden du sover, spenderar du i lätt sömn. Det är djupsömnen som gör dig fylld av energi, mentalt skarp och produktiv dagen efter.

Sömnapné kan orsaka många hälsoproblem, till och med med dödlig utgång. Har du eller en närstående problem med sömnen är det viktigt att ni söker vård omgående.

Typer av sömnapné

Den vanligaste sömnapnén kallas Obstruktiv sömnapné. Den uppstår när musklerna som stödjer de mjuka vävnaderna i luftvägarna slappnar av under sömnen och blockerar det normala luftflödet in och ut ur näsan och mun. Detta ger ofta högljudda snarkningar och en kortare paus i andningen.

Central sömnapné ger en total eller delvis minskning av nervimpulser till andningsmusklerna under tiden man sover. Central sömnapné är betydligt mindre vanlig typ av sömnapné. Hjärnan slutar tillfälligt att skicka signaler till musklerna som styr andningen. Till skillnad från obstruktiv sömnapné är snarkningar mindre vanligt. Problemet orsakas ofta av en annan underliggande sjukdom. (Källa)

Komplex eller blandad sömnapné är en sällsynt kombination av obstruktiv sömnapné och central sömnapné.

Tecken och symtom på sömnapné

Det kan vara svårt att identifiera sömnapné på egen hand, eftersom de symtomen bara uppstår när du sover. Om du misstänker att du lider av sömnapné kan du be din sambo att observera din sömn, eller använda någon typ av hälso/sömn-app för att registrera dina sömnvanor.

Tydliga symtom är långa pauser i andningen, snarkningar, kvävning eller flämtningar efter pauserna. Är det något du upplever bör du söka dig till en vårdcentral omgående.

Huvudsakliga symtom på sömnapné

Sömnapné eller vanlig snarkning?

Bara för att du snarkar innebär det inte att du har sömnapné, och inte alla som har sömnapné snarkar. Så vet du skillnaden på normala snarkningar och sömnapné?

Det största tecknet på sömnapné är beroende på hur du känner dig under resten av dagen. Normala snarkningar stör inte kvaliteten på din sömn på samma sätt som sömnapné gör. Sömnapné ger ofta symtom som till exempel extrem trötthet och sömnighet under dagen. Hur du låter när du snarkar ger också tecken på om det är ett symtom eller inte. Låter det som att du flämtar, kvävs eller gör andra ovanliga ljud, kan det vara sömnapné.

Höga snarkningar behöver inte vara sömnapné, men det kan fortfarande plåga din sambo och påverka er sömnkvalitet. Det finns många sätt som hjälper dig att sluta snarka och förbättra sömnen för dig eller er båda.

Orsaker och riskfaktorer

Vissa faktorer ökar risken (Källa)

Central sömnapné

Precis som obstruktiv sömnapné är central sömnapné vanligare hos män och personer över 65 år. Till skillnad från obstruktiv sömnapné är central sömnapné ofta förknippad med allvarlig sjukdom, som till exempel hjärtsjukdom, stroke eller neurologisk sjukdomar. Vissa personer med obstruktiv sömnapné kan också utveckla central sömnapné när de behandlas med positivt luftvägstryck (PAP) enheter.

Att få en diagnos

Det behövs speciella undersökningar för att ta reda på om du har sömnapné. Oftast får du träffa en specialistläkare som utvärderar dina symtom, medicinsk historia och utför en sömnutredning. Om din läkare misstänker att du har sömnapné, så kan du remitteras till en sömnklinik.

Sömnundersökningar

Andningsregistrering sker oftast på ett sjukhus eller sömnklinik, sensorer kopplas in och du övervakas en eller flera nätter. Det går också att göra andningsregistrering i hemmet. Värdet som mäts kallas apné-hypopné index, eller AHI.

Det kan kännas tungt att få en diagnos, men den goda nyheten är att det går att behandla. Med behandlingen får de flesta en enorm skillnad i hur de mår, både mentalt och fysiskt. (Källa)