Sömnapné

Högljudda snarkningar som gör att du förblir trött och sömnig hela dagen, kan vara ett tecken på sömnapné. Det är en vanlig men allvarlig sömnstörning som påverkar andningen.

Högljudda snarkningar som gör att du förblir trött och sömnig hela dagen, kan vara ett tecken på sömnapné. Det är en vanlig men allvarlig sömnstörning som påverkar andningen.

Vad är sömnapné?

Sömnapné är en sömnstörning där din andning avbryts upprepade gånger under sömnen. Andningspauserna varar vanligtvis mellan 10 – 20 sekunder och kan inträffa från fem till över hundra gånger per timme.

När du lider av sömnapne när du sover, så får bristen på syre dig att vakna. Vanligtvis är vaknar du och somnar om direkt, så kort och ofta att du inte kommer ihåg det dagen efter. Sömnstörningen gör att du får mindre djupsömn och mestadels av tiden du sover, spenderar du i lätt sömn. Det är djupsömnen som gör dig fylld av energi, mentalt skarp och produktiv dagen efter.

Sömnapné kan orsaka många hälsoproblem, till och med med dödlig utgång. Har du eller en närstående problem med sömnen är det viktigt att ni söker vård omgående.

Typer av sömnapné

Den vanligaste sömnapnén kallas Obstruktiv sömnapné. Den uppstår när musklerna som stödjer de mjuka vävnaderna i luftvägarna slappnar av under sömnen och blockerar det normala luftflödet in och ut ur näsan och mun. Detta ger ofta högljudda snarkningar och en kortare paus i andningen.

Central sömnapné ger en total eller delvis minskning av nervimpulser till andningsmusklerna under tiden man sover. Central sömnapné är betydligt mindre vanlig typ av sömnapné. Hjärnan slutar tillfälligt att skicka signaler till musklerna som styr andningen. Till skillnad från obstruktiv sömnapné är snarkningar mindre vanligt. Problemet orsakas ofta av en annan underliggande sjukdom. (Källa)

Komplex eller blandad sömnapné är en sällsynt kombination av obstruktiv sömnapné och central sömnapné.

Tecken och symtom på sömnapné

Det kan vara svårt att identifiera sömnapné på egen hand, eftersom de symtomen bara uppstår när du sover. Om du misstänker att du lider av sömnapné kan du be din sambo att observera din sömn, eller använda någon typ av hälso/sömn-app för att registrera dina sömnvanor.

Tydliga symtom är långa pauser i andningen, snarkningar, kvävning eller flämtningar efter pauserna. Är det något du upplever bör du söka dig till en vårdcentral omgående.

Huvudsakliga symtom på sömnapné

  • Frekvent och höga snarkningar
  • Kvävning, frustande eller flämtning under sömnen
  • Sömnighet och trötthet under dagen, oavsett hur mycket du sover.
  • Torr mun eller ont i halsen när du sovit
  • Huvudvärk på morgonen
  • Vaknar på natten och känner dig andfådd
  • Går ofta på toaletten under natten